Carta Europeană a Siguranţei Rutiere

Angajamentul nostru salvează vieți

În ultimii zeci de ani, UE a înregistrat progrese semnificative în reducerea deceselor pe șosele. Între 2001 și 2010, Europa a redus numărul deceselor pe șosele cu 43%, în ciuda volumelor de trafic crescute, și le-a redus cu încă 19% începând cu 2010. Cu toate acestea, mai sunt multe de făcut. Zilnic, 70 de persoane își pierd viața în accidente rutiere și un număr mult mai mare suferă răni grave.

Carta Europeană a Siguranței Rutiere (Carta) a fost lansata in anul 2004, devenind cea mai vastă platformă a societății civile în domeniul siguranței rutiere.

Inițiativă a Comisiei Europene, Carta joacă un rol semnificativ în eforturile paneuropene de a îmbunătăți siguranța rutieră. Carta este o comunitate care include astăzi peste 3,400 de membri contribuind la îmbunătățirea cunoștințele despre cauzele accidentelor și crearea de măsuri preventive și soluții prin asumarea de angajamente reale și întreprinderea de acțiuni concrete.

Marea comunitate de membri, reprezentand entitati publice si private, precum scoli, companii și instituții, face dovada sprijinului și angajamentului real pentru siguranța rutieră în Europa si demonstrează necesitatea părților interesate și a membrilor societății civile de a-și uni forțele și a-și asuma o responsabilitate comună pentru siguranța rutieră.

Acțiunile membrilor au contribuit la consolidarea culturii siguranței rutiere în Europa, au îmbunătățit cunostiintele privind cauzele accidentelor și au ajutat la crearea de măsuri preventive și soluții.

Misiunea Cartei este de a promova implicarea societății civile și de a îmbunătăți siguranța rutieră în întreaga Europă, prin:

 • Acţiune
  Încurajarea și susținerea asociațiilor, școlilor, universităților, companiilor europene de toate tipurile și dimensiunile și a autorităților  în ceea ce privește întreprinderea de acțiuni în domeniul siguranței rutiere.
 • Recunoaștere
  Recunoașterea tuturor contribuțiilor din partea societății civile în domeniul siguranței rutiere.
 • Cunoștințe
  Facilitarea dobândirii și împărtășirii de cunoștințe de către membrii societății civile privind problemele de siguranță rutieră din Uniunea Europeană.
 • Dialog
  Promovarea unui dialog eficient pentru transferul experiențelor și a practicilor de siguranță rutieră la toate nivelurile de guvernanță ale Uniunii Europene.
 • Viziune
  Unirea forțelor tuturor jucătorilor societății civile pentru dezvoltarea unei culturi pozitive a siguranței rutiere în Uniunea Europeană și reducerea numărului de decese rutiere.

Pentru mai multe informatii despre Cartea Europeana a Sigurantei Rutiere si pentru a deveni membri ai Cartei accesati: http://www.erscharter.eu/ro.