Comisarul European pentru Transporturi, Violeta Bulc, face din siguranţa rutieră o prioritate

Bruxelles, 16 noiembrie 2014
Declaraţia 14/1761
Comisia Europeană

Cu ocazia Zilei Mondiale a Comemorării Victimelor Accidentelor Rutiere, Violeta Bulc, Comisarul European pentru Transporturi al Uniunii Europene a făcut următoarea declarație:

"Siguranță rutieră a fost una dintre cele mai mari povești de succes din Europa și drumurile noastre sunt mult mai sigure azi decât erau în urmă cu vreo douăzeci de ani. Dar munca noastră nu trebuie să se oprească aici! Mai mult de 26 000 de oameni mor încă pe drumurile noastre în fiecare an, și mulţi alţii suferă în urma unor groaznice accidente rutiere.
Aceste statistici ascund în spatele lor părinți care şi-au pierdut copii, persoane care şi-au pierdut frați, colegi și prieteni.

Toate acestea reprezintă un preț inacceptabil care este plătit pentru mobilitate. Astăzi gândurile mele se îndreaptă către fiecare persoană care a pierdut pe cineva drag, precum și către toţi aceia care au fost afectaţi fizic sau mental din cauza vreunui accident rutier.

Ziua Mondială a Comemorării Victimelor Accidentelor Rutiere ne prilejuieşte un moment dureros, dar în acelaşi timp şi un moment necesar pentru a reflecta la eforturile care trebuie depuse pentru îmbunătățirea siguranței rutiere, care reprezintă un proces continuu. Este clar că până acum am parcurs un drum lung, dar mai sunt multe de făcut în acest domeniu.

De aceea aș dori să profit de acest prilej pentru a mă angaja personal ca, în calitatea mea de Comisar European pentru Transport, să fac din siguranța rutieră una dintre prioritățile mele.
Sper că pot conta pe oricare dintre dumneavoastră, care doreşte să lucreze activ împreună cu Comisia Europeană, pentru a  face ca drumurile noastre din Europa să devină mai sigure. Împreună putem salva mii de vieţi."

Ziua Mondială a Comemorării Victimelor Accidentelor Rutiere este în a treia duminică din noiembrie a fiecărui an şi are scopul de a ne aminti tuturor de persoanele ucise sau rănite în accidente rutiere în fiecare an. Ziua Mondială a Comemorării Victimelor Accidentelor Rutiere aminteşte de suferința familiilor și prietenilor victimelor accidentelor rutiere. Această zi a fost stabilită în anul 1995
la inițiativa Federației Europene a Victimelor Accidentelor Rutiere.

Începând cu anul 2005, Organizația Națiunilor Unite a aprobat ca, ziua de 16 noiembrie a fiecărui an, să devină Ziua Mondială a Comemorării Victimelor Accidentelor Rutiere, care este recunoscută și respectată pe toate continentele lumii.