Partenerii din sudul UE acordă prioritate siguranţei rutiere în noul Plan de acțiune în domeniul transporturilor

Ca parte a Forumului EuroMed Transport Cooperation, UE și zece dintre partenerii săi din sudul Europei pregătesc un Plan de acțiune regional pentru domeniul transporturilor valabil pentru perioada 2014-2020.

Miniștrii  transporturilor din zona euro-mediteraneană, reuniți sub egida Uniunii pentru Mediterana (UPM), au adoptat, în noiembrie 2013, orientări prioritare pentru acest Plan referitoare la toate modurile de transport și la politica de infrastructură. Față de planul precedent (2007-2013) acesta a inclus, pentru prima dată, în domeniul cooperării în transporturi din zona euro-mediteraneană, siguranța rutieră ca o problemă prioritară.

Newsletter N ° 16
Noiembrie 2014

Siguranța Rutieră
Newsletter © EPA © UE / EU Neighbourhood Info Centre

"Includerea siguranței rutiere, ca prioritate în noul Plan regional de acțiune în transporturi, este o inițiativă binevenită.
Zona de sud a Europei înregistrează, în prezent, o rată ridicată a accidentelor rutiere cu pierderi de vieţi omeneşti, şi totodată dificultăţi  privind dezvoltarea și creșterea ", comentează Dl.Szabolcs Schmidt, șeful Unității de Siguranță Rutieră a Comisiei Europene.
Un demers specific privind siguranța rutieră va fi inclus în Planul Regional de Acţiune, ce urmează să fie stabilit în mod oficial de către Forumul de Transport Euromed de la sfârșitul anului 2014.

Uniunii pentru Mediterana își propune să consolideze cooperarea între cele două țărmuri ale Mediteranei.

Domeniul Transporturilor este o prioritate într-o astfel de cooperare și partenerii Uniunii Europene ai Planului de acțiune sunt: Algeria, Egipt, Israel, Iordania, Liban, Libia, Maroc,
Autoritatea Palestiniană, Tunisia și Turcia.

1.Comisia Europeană - Unitatea de Siguranță rutieră consiliază țările partenere în procesul de elaborare a planului de acţiuni specifice siguranței rutiere și va urmări punerea acestuia  în aplicare prin intermediul participării la lucrările Forumului de Transport Euromed.

2.Cooperarea Euro - Mediteraneană cu Siria este în prezent suspendată
"Cu excepția Israelului și Palestinei,  numărul victimelor rutiere în țările participante rămâne ridicat, cu o rată peste media specifică UE ", explică Susanne Lindahl, ofițer de politică a siguranței rutiere din cadrul Comisiei.

Conform noului Plan regional de acțiune pentru transporturi, eforturile în domeniul siguranței rutiere, în regiune, sunt de așteptat să se bazeze pe o abordare similară cu cea care a redus considerabil numărul răniţilor și al persoanelor decedate  pe drumurile UE, în ultimile două decenii.
Acest lucru ar presupune colectarea și analiza datelor relevante și stabilirea de obiective strategice de reducere a prejudiciului și a numărului de decese în accidentele rutiere.

Proiect Planului Regional de acțiune în Transporturi specifică, de asemenea, necesitatea de a aborda toate problemele principale din domeniul siguranței rutiere: aplicarea legislației, educaţia  rutieră a participanţilor la trafic, precum și vehicule mai sigure, o infrastructură mai sigură, protejarea participanţilor la trafic mai vulnerabili.

Toate aceste aspecte au o importanţă deosebită pentru regiunea mediteraneană,
în cazul în care participanţii la trafic vulnerabili reprezintă un risc deosebit de ridicat atât pentru accidentele cu răniţi grav cât şi pentru cele cu pierderi de vieţi omeneşti.